Si të përfitoni pension pleqërie pa punuar

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Personat që nuk janë të punësuar apo të vetëpunësuar, mund të përfitojnë pension pleqërie përmes skemës së pensioneve private. Për të marrë pjesë në të skemë mjaftojnë katër kushte. Personi duhet të jetë mbi 18 vjeç dhe për një kohë dhe shkak të caktuar nuk mund të sigurohet nga skema e sigurimit të detyrueshëm; janë të siguruar në skemën e sigurimit të detyrueshëm dhe duan të rrisin të ardhurat e tyre përmes vullnetarizmit dhe nuk janë pjesëmarrës në skemën e vetë-punësimit në bujqësi.

Çfarë mund të përfitoni nga nga skema e sigurimeve vullnetare?

Një person që ka paguar kontribute për sigurime vullnetare, pasi të ketë plotësuar kërkesat e Ligjit Nr. 7703 datë 11.05.1993 “Për Sigurimet Shoqërore në Republikën e Shqipërisë” të ndryshuar, është përfitues, sipas rastit, i:

 1. Pension themelor i pleqërisë;
 2. Pension i pjesshëm i pleqërisë;
 3. Ulja e pensionit të pleqërisë;
 4. pension invaliditeti;
 5. Pension i pjesshëm i invaliditetit.

Personi i siguruar, për vitin aktual, i cili ka paguar kontribute në nivelin maksimal, pas plotësimit të kushteve të ligjit nr.7703, datë 11.05.1993 “Për sigurimet shoqërore në Republikën e Shqipërisë”, i ndryshuar, është përfitues, sipas llogaritjeve, të:

Pension pleqërie mbi limitin e pensionit bazë;

Dy herë pensionin bazë të pleqërisë.

Në sigurimin vullnetar, kur plotësohen kushtet e Ligjit Nr.7703, datë 11.05.1993 “Për Sigurimet Shoqërore në Republikën e Shqipërisë”, i ndryshuar, përfshihet edhe pensioni familjar.

Cilat fusha mbulohen nga sigurimet vullnetare?

Sigurimi vullnetar mbulon katër fusha të kësaj skeme:

 1. Vullnetare për vitin aktual.
 2. Sigurimi vullnetar për vitet e kaluara.
 3. Vullnetare për më shumë të ardhura.
 4. Sigurimi vullnetar për degët e tjera të sigurimeve.

Sigurimi vullnetar për vitin aktual. Vullnetare për vitin aktual mund të paguhet nga të gjithë shtetasit shqiptarë që:

 1. Kanë mbushur moshën 18 vjeç, deri në mbushjen e moshës së pensionit;
 2. Nuk mund të jetë i siguruar në sistemin e sigurimit të detyrueshëm;
 3. Nuk mund të jetë i siguruar në të vetëpunësuarit në sistemin bujqësor;
 4. Ende nuk kanë të drejtë të përfitojnë nga sistemi i skemës së detyrueshme.

Sa është shuma e kontributit vullnetar për vitin aktual?

 1. Shuma e kontributit që duhet të paguhet për sigurimin vullnetar nga personi i interesuar, është e barabartë me shumën e paguar për degën e pensionit bazuar në pagën e aprovuar për qëllime të kontributit në periudhën kur bëhet pagesa.

Përfitimet e sigurimeve vullnetare për vitin aktual:

 1. Pensionet bazë të moshës, aftësia e kufizuar dhe familja;
 2. Pensionet më të larta se niveli bazë, sipas llogaritjeve të shumëfishave të pagave të paguara.

Sigurimi vullnetar për periudhat e kaluara

Kush mund të paguajë periudha të sigurimit vullnetar?

 1. Qytetarët shqiptarë që kanë mbushur moshën 18 vjeç dhe që kanë të drejtë të përfitojnë nga sistemi i skemës së detyrueshme.
 2. Qytetarët meshkuj shqiptarë për periudhën e studimeve pasuniversitare.
 3. Shtetasit shqiptarë që kanë periudha të paparashikuara nga sistemi i sigurimit të detyrueshëm dhe dëshirojnë t’i përmbushin ato përmes sigurimit vullnetar.
 4. Personat që janë larguar nga shtetësia shqiptare mund të paguajnë sigurime vullnetare për të mbuluar periudhat e kaluara nga 01.01.1994 deri në datën kur ata kanë lënë shtetësinë e tyre.
Lexo edhe :  Euro në pikiatë, si këmbehen sot monedhat e huaja

Sa është shuma e kontributit për sigurimin vullnetar për periudhat e kaluara?

Shuma e kontributit që duhet të paguhet për sigurimin vullnetar nga personi i interesuar për mbulimin e periudhave të kaluara përcaktohet nga koha kur bëhet pagesa (aplikohet shuma që është në fuqi në momentin e pagesës, e cila është aprovuar me Vendimin e Këshillit të Ministrave për degën e pensioneve).

Pagesa aktuale për të mbuluar periudhat e kaluara, mbetet vetëm në shumën minimale. Përfitimet e sigurimeve vullnetare për periudhat e kaluara:

 1. Vjetër, e cila ndikon në kërkesat për përfitim pensioni;
 2. Pensioni i pensionit, aftësia e kufizuar dhe familja, në minimum.

Vullnetare për më shumë të ardhura. Kush mund të paguajë sigurim vullnetar për më shumë të ardhura?

Të gjithë personat aktivë ekonomikisht të vetëpunësuar, të punësuarit dhe punëdhënësit, të cilët duhet të sigurohen si të tillë në skemën e sigurimit të detyrueshëm shoqëror dhe kujdesit shëndetësor.

Ky sigurim është vetëm për vitin aktual.

Përfitimet nga sigurimi vullnetar për më shumë të ardhura:

Pensionet themelore të pleqërisë, pavlefshmëria dhe familja;

Pensione më të larta se niveli bazë, bazuar në llogaritjet e shumëzimit të pagave të paguara.

Sigurimi vullnetar për degët e tjera të sigurimeve

Kush mund të paguajë sigurim vullnetar për degët e tjera të sigurimit?

 1. Të vetëpunësuarit, punëdhënësit dhe punonjësit;
 2. Ky sigurim është vetëm për vitin aktual.
 3. Si paguhet sigurimi vullnetar:

Personi i interesuar shkon në Agjencitë Vendore të Sigurimeve Shoqërore në vendin ku ai jeton dhe kontakton inspektorin e sigurimeve vullnetare;

I interesuari duhet të ketë dokumentacionin e mëposhtëm:

 1. Kopja e broshurës së punës, ku tregohen periudhat e sigurimit;
 2. Kopjimi i broshurës së kontributeve, nëse ai / ajo ka;
 3. Kopjimi i ID-së elektronike.

Nëse personi i interesuar pranon të jetë i siguruar vullnetarisht, ai / ajo do të marrë formularin “Urdhri Përmbarimi”, i cili plotësohet nga inspektori i sigurimeve vullnetare të Agjencisë Lokale të Sigurimeve Shoqërore (LASI).

Pas marrjes së këtij Urdhri Përmbarimi, personi i interesuar shkon në një bankë për pagesa. Pas pagesës, atij / asaj i jepet “Pranimi i Parasë”.

Pas marrjes së “Arkëtimit të Parasë” personi i interesuar kthehet te inspektori i sigurimit vullnetar i LASI dhe nënshkruan marrëveshjen për sigurimin vullnetar që nënshkruhet nga personi i interesuar dhe inspektori i sigurimit vullnetar i LASI (marrja e parave nuk jepet fare moment tek punonjësi i sigurimeve shoqërore .është personal dhe mbahet nga personi i interesuar).

Pas nënshkrimit të marrëveshjes, inspektori i sigurimit vullnetar të LASS është i detyruar të fusë në broshurë kontributet e personit të interesuar, ose të krijojë një broshurë të re nëse personi i interesuar nuk ka ndonjë.

 

Të fundit

Pas sulmit të Iranit ndaj Izraelit, bota duhet të veprojë: kriza na kërcënon të gjithëve

Netanyahu donte një konflikt më të gjerë dhe Teherani ka hyrë në grackën e tij. Fuqitë e mëdha duhet...

Bashës nuk i del inati me kthimin e Berishës në PD: “Pazar për Xhaçkën”

Shpëtimi i mandatit të Olta Xhaçkës nga Kuvendi, në leximin politik të Lulzim Bashës është një pazar tjetër mes PS dhe Rithemelimit. Në këmbim...

Çfarë po sjell era Bardhi për PD-në e Rithemelimit

Po ajo mënyrë funksionimi: E paqartë, e pa vendosur, e dyzuar dhe pa ide. Rithemelimi nën drejtimin e Gazmend Bardhit si numri dy, nuk...

Parashikimi i motit 15 Prill 2024, si do të ndryshojnë temperaturat

Vendi ynë, do të vijojë nën ndikimin e kushteve të qëndrueshme atmosferike, duke bërë që moti i kthjellët dhe i ngrohtë të jenë dominant. Kjo...

Lajme të tjera

Web TV